Drakenei

SF & Fantasy en dan nog wat…

 • De shop

 • Schrijf je in en ontvang een email bij iedere update van het blog. Vul hieronder je email in.

  Voeg je bij 1 andere volger

 • De Tijden

  april 2010
  M D W D V Z Z
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Ontvoering

  Het boek.

  Outline van het verhaal.

  1. De verteller vertelt
  2. Terug in de tijd, het begin
  3. Een paar weken later
  4. Nog wat later
  5. De dode
  6. De verdwijning
  7. Het stopt
  8. De speciale inspecteur
  9. Intermezzo
  10. De vergadering
 • Gratis hosting!

  Ben je een webmaster en geïnteresseerd in een gratis hosting package, host je site dan bij 000webhost.com, goede service, veel voordelen en absoluut gratis (je kunt later ook upgraden naar betalend voor nog meer).
  Ik heb er zelf twee websites: rol.be en dekeerschieter.be. Je kunt er eens een kijkje nemen om te zien hoe het er uitziet.

  Registeer en krijg dit gratis:
  • 1500 MB disk space
  • 100 GB data transfer
  • PHP en MySQL support zonder restricties
  • cPanel control panel
  • Website Builder
  • Geen advertising! Behalve as je er je eigen domein opzet (zoals ik), dan krijg je een zeer kleine banner in de rechter benedenhoek.

  Registreer hier:
  000webhost.com

Pandora’s Star & Judas Unchained ~ Peter F. Hamilton

Posted by thaniwha op 20/04/2010


Ik ga nu 2 boeken tegelijk bespreken omdat dit eigenlijk 1 doorlopend verhaal is. Ik had eerst gedacht ze apart te bespreken, maar dan zou ik teveel van het eerste deel moeten weggeven al om het 2e samen te vatten. Deze boeken worden samen ook wel de “Commonwealth Saga” genoemd

De samenvatting zal hierdoor wel wat langer zijn.

Er is nog een boek dat zich in dezelfde tijdslijn afspeelt; “Misspent Youth”. Dat speelt zich zo’n 300 jaar af voor dit verhaal. Maar je moet het niet gelezen hebben om deze saga te kunnen volgen. En ik heb het (nog) niet gelezen, dus ik ga er nu ook geen recensie over maken.

Commonwealth Saga door Peter F. Hamilton

Koop het boek : Pandora’s StarJudas Unchained (amazon.com).
Andere boeken van deze auteur: amazon.com.

Kort

In 2380 zijn er geen ruimteschepen; honderden planeten zijn verbonden door wormgaten en kan je gewoon met een trein van de ene planeet naar de andere gaan in een oogopslag. Het geheel van deze planeten noemt men “the Commonwealth”.

Wanneer Dudley Bose, een astronoom, door zijn telescoop kijkt, merkt hij dat 2 naburige sterren tegelijkertijd en van het ene moment op het andere ‘verdwijnen’. Het licht dat ze uitstraalden, ging van zichtbaar naar infrarood. Iemand heeft dus een krachtveld rond die 2 sterren gebouwd. Maar waarom? Wilde iemand de bewoners van die sterren binnenhouden of wilden de bewoners van de sterren anderen buiten houden?
Hoe het zij, het is een risico voor de mensheid. Zeker als ze planeten willen koloniseren in de richting van die sterren. Omdat het buiten het bereik van een wormgat ligt, besluiten ze het eerste echte ruimteschip te bouwen om op onderzoek uit te gaan.

Ozzie Isaac – de mede uitvinder van wormgattechnologie – probeert het antwoord echter te vinden bij het mysterieuze, elfachtige ras aliens de ‘Silfen’. Maar dan moet hij ze eerst zien te vinden op de paden; een alternatieve, omslachtige vorm van reizen tussen planeten.

“The Guardians of Selfhood” speelt ook een rol in dit verhaal. Het is een groep bestempelt als terroristen die geloven dat een alien, genaamd “de starflyer” de mensheid van binnenuit heeft gehersenspoeld. Maar niemand hecht geloof aan hun verhaal.

Wanneer het ruimteschip aankomt na anderhalf jaar reizen, verdwijnt het krachtveld plots en hebben ze ongewild een super agressief ras bevrijd uit hun gevangenis.

In het tweede boek vervolgt het verhaal en de oorlog tegen een vijand die het gehele menselijke ras wil uitroeien.

Er zijn een tiental verhaallijnen, maar er zijn 4 belangrijk(er):

 • The Guardians of Selfhood
 • Ozzie isaacs, die op de paden verdwaalt en maar niet bij de Silfen uitkomt
 • De Second Chance, het ruimteschip dat van en naar de sterren reist
 • “Prime”; het ras aliens dat opgesloten zit in het krachtveld van de ster

Mening

Deze toekomst is veel optimistischer dan in Fallen dragon. Mensen leven voor eeuwig en de aarde is weer groen en gezond omdat alle industrie van de aarde wegging door de wormgaten. Er zijn honderden planeten met alle mogelijke ideologieën, smaken, geuren en kleuren en je kan bovendien gaan wonen waar je wilt.

Het leukste aan dit boek vind ik de vijandige aliens. Ze zijn zeer goed bedacht, hun geschiedenis is leuk en ze hebben een psychologie die heel anders is dan die van de mens. Ze zijn ook totaal niet humanoïde zoals de meeste aliens zijn in Sci-fi. De scenes waar een mens beschreven wordt vanuit het standpunt van de prime is mijn favoriet van de boeken.

Iets wat me persoonlijk licht stoorde, was dat sommige personages veel eerder – soms honderden pagina’s – in het boek werden voorgesteld dan  ‘nodig’. Eentje vooral, dan zat ik te lezen over zijn leven en ik vroeg me echt af wat de relevantie was. Uiteindelijk blijken die mensen dan belangrijk te zijn, maar dat verklaart de triviale passages niet echt. Mogelijk wilde de schrijver sympathie opbouwen voor de karakters, zodat we iets om hen geven als ze in gevaar komen, maar mij leek het verdacht veel op bladvulling.

Maar ik ben dus van mening dat alles in een boek direct of indirect relevant moet zijn voor het verhaal. Dat zal lang niet voor iedereen gelden. En de rest van het verhaal maakt dat zeker terug goed.

Kortom, dit boek is een aanrader als je van grote, uitgebreide sci-fi verhalen houdt.

Beiden enkel verkrijgbaar in het Engels
Resp. 1152 en 1230 pagina’s
ISBN: 0330493310 voor de paperback van Pandora’s Star (2005)
ISBN: 0330493531 voor de paperback van Judas Unchained (2006)

Koop het boek : Pandora’s StarJudas Unchained (amazon.com).
Andere boeken van deze auteur: amazon.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: