Drakenei

SF & Fantasy en dan nog wat…

 • De shop

 • Schrijf je in en ontvang een email bij iedere update van het blog. Vul hieronder je email in.

  Voeg je bij 1 andere volger

 • De Tijden

  april 2010
  M D W D V Z Z
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Ontvoering

  Het boek.

  Outline van het verhaal.

  1. De verteller vertelt
  2. Terug in de tijd, het begin
  3. Een paar weken later
  4. Nog wat later
  5. De dode
  6. De verdwijning
  7. Het stopt
  8. De speciale inspecteur
  9. Intermezzo
  10. De vergadering
 • Gratis hosting!

  Ben je een webmaster en geïnteresseerd in een gratis hosting package, host je site dan bij 000webhost.com, goede service, veel voordelen en absoluut gratis (je kunt later ook upgraden naar betalend voor nog meer).
  Ik heb er zelf twee websites: rol.be en dekeerschieter.be. Je kunt er eens een kijkje nemen om te zien hoe het er uitziet.

  Registeer en krijg dit gratis:
  • 1500 MB disk space
  • 100 GB data transfer
  • PHP en MySQL support zonder restricties
  • cPanel control panel
  • Website Builder
  • Geen advertising! Behalve as je er je eigen domein opzet (zoals ik), dan krijg je een zeer kleine banner in de rechter benedenhoek.

  Registreer hier:
  000webhost.com

Night’s Dawn Trilogy ~ Peter F. Hamilton

Posted by thaniwha op 30/04/2010


Nu ga ik het hebben over de Night’s Dawn Trilogy. Iedereen die Peter F. Hamilton kent, kent (normaal) deze boeken. Het zijn  3 boeken die gewoon doorlopen in 1 groot verhaal van zo’n 3700 pagina’s.

De boeken zijn The Reality Dysfunction, The Neutronium Alchemist en The Naked God.

Night’s Dawn Trilogy door Peter F. Hamilton

Koop de boeken:
The Reality Dysfunction (The Night’s Dawn).
The Neutronium Alchemist (The Night’s Dawn).
The Naked God (The Night’s Dawn).
The Confederation Handbook.

Andere boeken van deze auteur: Peter F. Hamilton.

Kort

In de 27e eeuw is het menselijke ras opgesplitst in 2 groepen; de ‘Adamisten’ en de ‘Edenisten’. De Adamisten hebben hun godsdienst nooit laten gaan, wonen op planeten en in asteroïden en vliegen rond in ruimteschepen van metaal.

De Edenisten aan de andere kant, kennen geen godsdienst en doen alleen aan rationele wetenschap. Ze maken gebruik van “Bitek”, dit zijn neuronale implantaten die ervoor zorgen dat ze allemaal geestelijk verbonden zijn. Ze hebben ook levende, zelfbewuste technologie. Hun habitatten en ruimteschepen zijn zelfbewust en ze kunnen ermee communiceren. Ze wonen dus in die levende habitatten die rond gasreuzen cirkelen (dus niet op een planeet). Bij de gasreuzen verzamelen ze He3, de brandstof van de confederatie. Wat van hen de economisch dominante cultuur maakt.

Samen hebben deze 2 groepen in ongeveer 900 zonnestelsels de planeten en gasreuzen gekoloniseerd.

In het begin van het verhaal volgen we een groep Adamistische kolonisten die van Aarde – waar het klimaat helemaal om zeep is – naar de maagdelijk groene planeet ‘Lalonde’ gaan. Daar bouwen ze vredig aan een nieuw dorp tot een groepje satanisten per ongeluk een scheur maakt tussen dimensies. Door deze scheur komen de zielen van de doden terug naar hier en nemen ze de lichamen van de levenden over.

Als ze een lichaam bezeten hebben, werkt de meeste technologie niet in hun buurt. Het is dus voor de confederatie zeer moeilijk om ze te stoppen terwijl ze de ene planeet/asteroïde/habitat na de andere overnemen…

Na een vlugge (onvolledige) telling, kwam ik al uit op 16 verhaallijnen, maar de voornaamste zijn:

 • Joshua Calvert, de ruimtecapitein met precognitie
 • Dr. Alkad Mzu en haar superwapen ‘de Alchemist’
 • ‘The Sleeping God’ van de Tyrathca, een ras aliens
 • Quinn Dexter, de satanist verantwoordelijk voor de doden die terug komen.

Mening

Dit was het eerste sci-fi boek dat ik ooit gelezen heb en dan ook nog in het Engels. Het was wat overweldigend, al die werelden, mensen, technologieën, rassen aliens, …

Het is leuk dat de doden knoeien met de technologie van vooral de Adamisten. Omdat je dan een maatschappij hebt die volledig op zijn technologie steunt, en die plots niet meer kan gebruiken. Eerst zoeken ze een logische verklaring voor de bezetenen; het is hen niet direct duidelijk dat het de doden zijn. .
Al Capone komt ook terug en gebruikt zijn talenten om meerdere planeten over te nemen; dat is mijn favoriet nevenverhaaltje.

Twee minpuntjes, wel. Ten eerste, er is een hoop seks in de boeken. En  dan vaak ook nog zeer grafisch omschreven. Seks-scenes hoort niet thuis in boeken, vind ik (tenzij je doktersromannetjes leest, natuurlijk).

De andere klacht gaat over het einde. Vanaf ongeveer 500 pagina’s van het einde begon ik al te denken dat het wel eens tijd werd om af te ronden, maar alles bleef maar erger en erger worden voor de personages. En dan wordt uiteindelijk zowat alles opgelost op anderhalve pagina. Een beter voorbeeld van een deus ex machina kan ik me niet bedenken.
Maar op zich begrijp ik het wel . Het is een gigantisch verhaal en Peter heeft zichzelf totaal vast geschreven. Sterker nog, ik denk niet dat dit verhaal zou kunnen eindigen zonder een deus ex machina.

Maar slechte einden storen me alleen als het verhaal ook slecht was. Ik heb ooit van een schrijver gehoord dat het begin en het einde de moeilijkste delen van een boek zijn. Vandaar dat ik schrijvers wat respijt geef op dat vlak.
En er was ook zaken waar alles wel mooi en onverwacht samenvalt op het einde. Zoals de echte reden waarom Adamisten verboden zijn bitek te gebruiken, bijvoorbeeld (Ik zou trouwens een Edenist zijn, mocht ik kiezen)

Hoe dan ook, deze serie word wel eens de beste Sci-fi serie sinds jaren genoemd en dat kan wel kloppen. Dus als Sci-fi lezer/fan zal je ze wel moeten lezen, vrees ik.

Er is ook een verhalenbundel die vooraf gaat aan deze boeken, maar het is niet noodzakelijk om deze trilogie te kunnen volgen. Ze gaan onder andere over het ontstaan van Edenisme. Het boek heet “A Second Chance At Eden”. Ik heb het boek zelf niet gelezen, dus ook geen recensie nu.

Omdat dit zo’n uitgebreid verhaal is, heeft Peter ook “The Confederation Handbook” uitgebracht. Dit is een encyclopedie waarin alle personages, planeten, termen en echt alles nog eens worden uitgelegd. Ik zal de ISBN onderaan erbij schrijven, maar op zich vind ik het zinloos om dat boek te kopen omdat er al een lijst met personages en ruimteschepen voor in het boek staat. En je aandacht erbij houden helpt ook al veel.

En nog een laatste waarschuwing; de boeken zijn ook te koop in aparte delen. Vb het eerste boek is in 3 gedeeld. Dus let op het aantal pagina’s van het boek, anders ben je 3 keer zoveel geld kwijt.

Alle 4 enkel in het Engels verkrijgbaar
Resp. 1264, 1225 en 1184 pagina’s
ISBN: 0330340328 voor de paperback van The Reality Dysfunction (1998)
ISBN: 0330351435 voor de paperback van The Neutronium Alchemist (1998)
ISBN: 0330351451 voor de paperback van The Naked God (2005)
ISBN: 0330396145 voor de paperback van The Confederation Handbook (2001)

Koop de boeken:
The Reality Dysfunction (The Night’s Dawn).
The Neutronium Alchemist (The Night’s Dawn).
The Naked God (The Night’s Dawn).
The Confederation Handbook.

Andere boeken van deze auteur: Peter F. Hamilton.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: