drakenei

SF & Fantasy en dan nog wat…

Koning voor altijd ~ Molly Cochran & Warren Murphy

Posted by Shen Lung on 25/04/2010


Dit boek is het eerste van drie. Het is een vertaling uit het engels, de oorspronkelijke titel is “The Forever King”. Het boek heeft weliswaar een beetje een open einde, maar staat geheel op zichzelf. Zoiets gebeurd wel vaker in boekenland. Een boek slaat aan, verkoopt goed, wordt enthousiast ontvangen door de pers, en hupla, daar komt deel 2, en deel 3, en zo mogelijk nog een paar delen. Omdat de schrijver(s) oorspronkelijk niet de bedoeling hadden om een vervolg te schrijven, zijn de vervolgverhalen doorgaans slechts flauwe afkooksels van het origineel.

De twee volgende boeken heb ik dus niet in mijn bezit, en dat zal ook zo blijven. Misschien verander ik nog wel van gedachten, als ik deel 2 of 3 eens tegenkom in een bibliotheek ofzo, maar de kans is klein dat ik mijn mening ga moeten herzien. Het boek is – online althans – niet meer als nieuw te verkrijgen, wel als tweedehands. De engelse versie dan toch. Misschien vindt u het nog in de boekhandel, of de bieb.

Koning voor altijd door Molly Cochran & Warren Murphy

Koop het boek: The Forever King (Forever King Trilogy).

Andere boeken van deze auteurs: Molly CochranWarren Murphy.

Over het boek:

Hal is een aan lager wal geraakt FBI agent. Hij is aan de drank geraakt omdat hij een kind niet kon redden van een dolgedraaide gek. Hij slijt zijn dagen in bars, en verdient wat bij met knutselen aan en repareren van wagens. Door een toevallige reeks gebeurtenissen met een zakkenroller komt hij mijnheer Taliesin tegen. Een deftige engelse heer, die archeoloog blijkt te wezen. Taliesin moet dringend naar een congres, en kan daardoor een tv show die hij live wilde bekijken niet volgen. Hij geeft zijn ingangsticket aan Hal. Er is een free lunch bij, dus Hal gaat kijken. En dan komt alles in een stroomversnelling. Op een bijzonder vreemde manier wint Hal uiteindelijk een reis naar Londen.

Arthur is een weeskind van een jaar of tien. Hij woont bij zijn tante Emily. Emily is briljant, maar moest haar studies opgeven om voor de zoon van haar zus te zorgen. En dan is er nog de oude mijnheer Goldbergh, die in hetzelfde appartementsblok woont. Op dezelfde dag dat een bank overvallen wordt vindt Arthur een soort bol. Niet helemaal een bol, maar iets bolvormig met een uitholling in. De bol heeft zeer bijzondere eigenschappen, maar dat weet Arthur natuurlijk nog niet. De bol krijgt een plaatsje op het rek in zijn kamer, en komt mee op de foto in de krant. Die foto wordt genomen naar aanleiding van een erfenis die Arthur krijgt. Hij erft een landgoed ergens in Engeland. Een landgoed met de ruïnes van een kasteel.

Saladin is een gek. Een massamoordenaar die zijn slachtoffers in gips verpakte en verkocht als standbeeld. Hij zit opgesloten in een instelling. Maar op een dag ontsnapt hij. Niet zomaar, maar met veel hulp van buitenaf. Saladin is een machtig man, met veel invloed. Heel veel invloed, en heel veel mensen die hem gehoorzamen. Hij blijkt enorm geïnteresseerd te zijn in de foto van Arthur. Meer bepaald in de bol, die uit één van zijn kluizen gestolen werd, en niet meer teruggevonden werd, in tegenstelling tot de rest van de buit. Saladin besluit dat het tijd wordt dat hij nog eens naar Engeland reist.

Wat ik vond:

Dit boek is een zoveelste variatie op het koning Arthur thema. Maar wel een heel originele variatie. Het speelt zich af in het heden, maar het gaat ook heel ver terug in het verleden. We komen ondermeer terecht in het midden oosten, bij het begin van de beschaving. En in het oude Rome. En uiteraard in het Engeland van koning Arthur. Waar tovenaar Merlijn als een soort “oudste bediende” van de koning fungeert. Merlijn is een druïde, en ziet zichzelf eerder als een wetenschapper dan als een tovenaar. En ook Nimuë komt op de proppen, Merlijn zal haar uiteindelijk adopteren als zijn dochter. Vanzelfsprekend zijn er ook de ridders van de ronde tafel, en koningin Guinevere, al spelen die eigenlijk een weinig prominente rol. En dan is er ook nog het zwaard Excalibur.
De uitstappen in het verleden zijn nodig om het verhaal te begrijpen, maar storen niet, integendeel zelfs.

Het boek is heel goed geschreven, en mede omdat het zo’n originele variant op het Arthur thema is, vind ik het heel geslaagd. In feite vind ik de “historische” stukken nog het beste, maar dat wijt ik aan mijn voorliefde voor geschiedenis.

Het leest vlot, en nergens heb je de indruk dat de actie stil valt. Ik leefde in ieder geval mee met Hal en Arthur, maar ook Saladin heeft een sinistere aantrekkingskracht. De slechterik komt dus mee op de voorgrond, net zoals Darth Vader dat doet in Star Wars. En net als Darth Vader was hij in het begin helemaal geen slechterik.

Al bij al een aanrader dus. De nederlandstalige versie telt 350 pagina’s, dat zal in de engelstalige versie dus iets gelijkaardigs zijn.

ISBN: 90-229-8151-7 (nederlandstalige versie)

Koop het boek: The Forever King (Forever King Trilogy).

Andere boeken van deze auteurs: Molly CochranWarren Murphy.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: