drakenei

SF & Fantasy en dan nog wat…

Romanitas ~ Sophia McDougall

Posted by thaniwha on 04/05/2010


Dit is het eerste boek uit een reeks  geschreven door Sophia McDougall. Het is een alternatieve geschiedenis waar het Romeinse rijk nooit ten onder is gegaan en het dus in het heden nog altijd bestaat.

Er staat een alternatieve tijdslijn in het boek, waarin uitgelegd wordt hoe het romeinse rijk is kunnen blijven bestaan.

Romanitas door Sophia McDougall

Koop het boek: Romanitas: v. 1
Andere boeken van deze auteur: Sophia McDougall

kort

In het jaar 2004 (of 2757 volgens de de romeinse tijdrekening) strekt het romeinse rijk uit over ongeveer 2/3e van de wereld. Het rijk wordt geregeerd door een alleen heersende keizer en slavernij is de normaalste zaak van de wereld. Enige tijd geleden zijn Leo Novius Faustus – de broer en opvolger van de keizer – en zijn vrouw omgekomen in een auto-ongeval.

Het verhaal begint met Marcus Novius Faustus die de begrafenis van zijn vader en moeder bijwoont. Na de begrafenis wil Varius – een werknemer van Leo – hem dringend spreken. Hier krijgt hij de te horen dat zijn ouders waarschijnlijk vermoord zijn omdat Leo slavernij wilde afschaffen als hij de troon zou bestijgen. Tijdens deze uitleg, sterft Varius’ vrouw door vergiftigde nougat te eten. Nougat die bedoeld was voor Marcus…

De moordenaars van zijn ouders waren duidelijk nog niet klaar. Marcus besluit te vluchten. Varius verteld hem dat er een kamp is voor gevluchte slaven in de Alpen en dat hij naar daar moet proberen te vluchten. Geen gemakkelijke taak voor een lid van de Goddelijke Keizerfamilie; iedereen kent zijn gezicht.

Tegelijk volgen we Sulien, een slaaf veroordeeld voor verkrachting. Omdat hij een slaaf is, wordt hij gekruisigd. Hij wordt echter gered door zijn zus, die hij jaren eerder was kwijtgeraakt doordat ze aan andere familie verkocht was.

Toevallig kruisen hun paden en vluchten ze samen naar het kamp. Maar na een tijdje zoekt het hele keizerrijk naar Marcus. En hij kan zich niet voor eeuwig verstoppen voor de moordenaars.

Er zijn 3 verhaallijnen

  • Marcus Novius Faustus
  • Sulien, een veroordeelde slaaf met de speciale gave dat hij mensen kan genezen
  • Una, de zus van Sulien, die de gedachten van mensen kan lezen en hun acties beïnvloeden.

Mening

Eerst en vooral; je moet geen grote verschillen verwachten omdat dit het romeinse rijk is. Er is uiteraard slavernij, kruisigingen en een alleenheersende keizer, maar qua technologie vb. is het grotendeels hetzelfde. Er worden heel veel treinen gebruikt en er is geen commerciële luchtvaart, maar daar houdt het verschil zowat op.
Qua benamingen valt het ook mee, een televisie is een vervisie, een telefoon een verspraak en een helicpoter een spiraalvleugel. Maar misschien is het maar goed dat het niet vol romeinse termen staat.

En het is ook wel jammer dat er maar 3 mensen op de wereld lijken te zijn met speciale krachten

Dat terzijde, het is een spannend en vlot geschreven boek met een onverwacht einde. Ik weet niet hoe het bij andere mensen is, maar ik heb doorgaans moeite met actiescènes te kunnen volgen in boeken. Vb bij een achtervolging waar alles snel gaat, ben ik nogal snel de draad kwijt. Maar in dit boek kon ik alles mooi volgen.

Het is jammer dat ze zo lang doet per boek, want ze is nu al 3 jaar bezig met het laatste deel en ze gaat er nog een jaar over doen.

Boek in het Nederlands en Engels verkrijgbaar. Zelfde titel in het Engels.
469 Pagina’s
ISBN: 9022547574 voor de Nederlandse paperback versie (2007)
ISBN: 075286078X voor de Engelse hardcover versie (2005)

Koop het boek: Romanitas: v. 1
Andere boeken van deze auteur: Sophia McDougall

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: